Wat je moet weten over stainless steel

Ingediend door erik op di, 01/03/2023 - 17:45

Juwelen van stainless steelBetaalbare juwelen worden tegenwoordig vaak gemaakt van stainless steel. Ben je ook benieuwd naar het waarom en welke de voordelen zijn?

Lees deze blog en ontdek alle geheimen.

Wat is stainless steel?

Stainless Steel is de Engelse benaming voor RVS of roestvrij staal en wordt in de volksmond ook vaak inox genoemd. Het is een samenstelling van vooral ijzer, chroom, nikkel en koolstof.

Welke soorten RVS zijn er?

Er zijn 2 soorten RVS die gebruikt worden voor het maken van juwelen nl. 304 en 316 RVS. Het verschil tussen beide is het gehalte aan nikkel nl. in 304 RVS zit 8% nikkel en in 316 RVS 10%. Omdat veel mensen allergisch zijn aan nikkel, is het dan ook duidelijk dan 304 RVS de beste keuze is. Als het niet duidelijk is, vraag je het best eens aan verkoper.

Welke zijn de voordelen van stainless steel?

Roestvrij stalen sieraden zijn sterk, roestbestendig en blijven langer mooi onder allerlei omstandigheden. Ze hebben een zilveren glans maar in tegenstelling tot zilver, zijn ze niet gevoelig voor corrosie, krassen of deuken.

Veel juwelen zoals halskettingen, armbanden, oorringen en ringen zijn verzilverd of verguld. Dit is niet meer dan een laagje zilver of goud over koper, zink of messing. Van zodra dit laagje weggesleten is, komt het onderliggende metaal vrij. Omdat dit metaal vaak een ander kleur heeft, gaan de juwelen er al snel versleten uit zien. Wat niet gebeurt bij RVS sieraden. De kleur blijft egaal, je moet het hooguit af en toe eens poetsen.

Stainless steel kan worden gebruikt om bijna elk type sieraad te maken, van ringen en armbanden tot halskettingen, horloges en oorbellen.

Gouden stainless steel juwelen zijn belegd met 14K of 18K goud. Het aantal karaat geeft weer welk percentage van het metaal effectief goud is: bij 18K is dat 75% en bij 14K slechts 58,3%.

Allergische reactie bij het dragen van juwelen gemaakt van stainless steel?

Doordat het gehalte nikkel zo klein is, hebben weinig mensen last van een allergische reactie bij het dragen van juwelen in stainless steel. Door het chroom die in de RVS zit, ontstaat er een natuurlijk laagje waardoor de legering van de verschillende metalen niet in aanraking komt met de buitenlucht, daardoor ook niet direct met de huid en een allergische reactie vaak uitblijft. Als het laagje beschadigd is, herstelt het zich op een natuurlijke manier doordat het in aanraking komt met de buitenlucht. Het is dus belangrijk om je stainless steel juwelen proper te houden zodat de buitenlucht het laagje kan herstellen. Gebruik hiervoor schoonmaakproducten voor edelstaal.

Wat is het verschil tussen RVS en zilver?

RVS is goedkoper dan zilver en verkleurt ook veel minder snel. Als zilver in aanraking komt met de buitenlucht verandert het van kleur. Je moet de juwelen dus regelmatig poetsen met een zilverpoetsdoekje of passend product. Bij juwelen van RVS moet dat ook wel eens gebeuren maar veel minder vaak. Zelf draag ik al jaren armbanden, halskettingen en ringen van stainless steel en ik heb ze nog nooit gepoetst, ze zien er nog steeds even goed uit. Ik doe ze dan ook nooit af, niet voor te douchen, niet voor te slapen, te zwemmen, enz. …

Conclusie

Kettingen, armbanden, oorbellen en ringen van stainless steel geeft iedereen de mogelijkheid om betaalbare juwelen te dragen van goede kwaliteit waarvan men eindeloos kan genieten.

Categorie
Stainless Steel