De geschiedenis van sieraden

Ingediend door erik op di, 01/03/2023 - 17:39

Nu dragen mensen sieraden om zich mooi te maken maar dat is niet altijd zo geweest.

Al in de Oudheid en Préhistorie droegen zowel mannen als vrouwen sieraden. In die tijd was het vooral een machtssymbool. Ze waren eenvoudiger en soberder van vorm dan nu. Ze bestonden meestal uit touwtjes waaraan een schelp, steen, dierentand of bot hing.

De oudste sieraden zijn opgegraven in Kenia en dateren van 77 000 jaar geleden.

De functie van een sieraad is verschillend van de stam waar ze gedragen worden:

Sieraden in de Egyptische beschaving

Vooral de Egyptenaren lagen aan de basis van het ontstaan van de sieraden. Zij waren het eerste volk dat goud verwerkte in hun sieraden. De farao’s droegen ze vooral omwille van hun status als God. Bij hun overlijden gingen de juwelen mee in de graftombe. Niet alleen farao’s, maar ook het gewone volk (mannen, vrouwen, kinderen, boeren, …) droegen sieraden om hun identiteit aan te duiden. Naast goud gebruikte men vaak glas om juwelen te maken.

Sieraden in de Romeinse tijd

De geschiedenis van sieraden - Romeinse zegelring

 

Welgestelde Romeinse mannen droegen vooral de zegelring met een afbeelding die ze zelf hadden gekozen. Deze ring werd gebruikt voor het verzegelen van brieven. Hij werd gemaakt van goud, zilver, brons of lood.

 

De geschiedenis van sieraden - Bulla

 

Bij jonge Romeinse mannen was vooral de bulla populair. Voor wie het niet kent, het is eigenlijk niet meer dan een amulet die aan een ketting gedragen werd.

 

 

De geschiedenis van sieraden - Romeinse ringDe Romeinse vrouwen waren vooral gek op de ring. Zoals nu waren ze in die tijd al vaak fijn en elegant afgewerkt. Ook zag men toen bij de vrouwen reeds versierde haarspelden, armbanden en halskettingen.

 

Niet alleen de rijken droegen juwelen maar ook de minder welgestelde bevolking. Het verschil was wel dat ze gemaakt waren van goedkopere materialen zoals keramiek of brons.

De geschiedenis van sieraden - Romeinse armband met parels uit glas

De Romeinse armbanden herken je vooral door hun versiering met stenen en glas.

 

Tot op vandaag zien we invloeden van de Romeinen op onze hedendaagse juwelen en sieraden. Het zijn vooral de mogelijkheden en middelen die verbeterd zijn waardoor ze mooier zijn afgewerkt maar aan de vormen en materialen is nog niet veel veranderd.

De komst van het horloge

De opkomst van het horloge dateert van in de late middeleeuwen. Eerst kwam de draagbare klok met veermachine. Later in de 16de eeuw werd deze bijgewerkt tot het horloge. Hoewel het horloge eigenlijk niet valt onder de categorie van juwelen, wordt het wel meer en meer in deze functie gedragen.

Het is pas in de 19e eeuw dat men sieraden begon te dragen als vorm van verfraaiing, in alle mogelijke vormen.

Categorie
Geschiedenis